Energiebehoefte ter plekke opgewekt.

Energiebehoefte  ter plekke opgewekt.

Bij Damcon, aanbieder van boomkwekerijmachines uit Dodewaard, liggen sinds januari 352 zonnepanelen op het dak. Deze hebben een gezamenlijk vermogen van 95 kWp en leveren jaarlijks ca. 89.000 kWh op. Hiermee wordt ongeveer 75% van de energiebehoefte van Damcon ter plekke duurzaam opgewekt.

Greenspread heeft het systeem ontwikkeld, geheel gefinancierd en in exploitatie genomen. Damcon neemt 16 jaar lang de zonnestroom af voor een vooraf overeengekomen bedrag. Zo bespaart Damcon direct op haar energienota, zonder zelf te hoeven investeren. Na de lease wordt Damcon eigenaar van de installatie, die dan nog minimaal 9 jaar meegaat.

Op het dak liggen nu 352 panelen van wereldmarktleider Trina Solar (270 Wp) in combinatie met 3 omvormers van het merk SolarEdge (27,6 kW per stuk).

Het ontwikkeltraject is gestart met een haalbaarheidsstudie die door Ziut wordt aangeboden aan ondernemers in de gemeente Neder-Betuwe. Ziut werkt aan de verduurzaming van de lokale openbare verlichting en heeft samen met de gemeente het doel geformuleerd om te zorgen voor extra duurzame opwek in Neder-Betuwe, ter compensatie van het verbruik van de openbare verlichting.